среда, 12. децембар 2018.

Mas que futbol.

Ponos. Ljubav. Strast. Mržnja koja prevazilazi granice normalnog. U debelim okvirima. Ovde je fudbal religija. Više od samog fudbala. Derbi koji prosto ne može da se meri ni sa jednim drugim. Najdužem i najbitnijem Superclasicu u istoriji konačno se nazirao kraj. Umesto na Monumentalu, zbog ogromne tenzije i nereda koji su obeležili ovaj dvomeč kada je autobus sa igračima Boce Juniors kamenovan, meč je preseljen na madridski "Santiago Bernabeu". Iako je bilo jasno da će mu faliti jedinstveni melos Buenos Airesa južnoamerička atmosfera sa konfetama i kišobranima, svi su sa nestrpljenjem čekali ovaj duel. Predsednik Argentine, nekada i Boce Juniors, Mauricio Macri, rekao da je će se poraženi od ovoga oporavljati ne godinama, nego decenijama. Toliko je sve ovo bilo bitno.

Postave
Nije bilo velikih iznenađenja u postavama. I jedan i drugi trener odlučili su se manje-više za sastave koje smo očekivali. Iako su na klupi Boce ostale zvezde poput Gaga, Teveza i Maura Zaratea, jasno je bilo da oni nisu više u godinama kada mogu dati ono što su davali pre nekoliko godina.
Sa druge strane, autor ovog teksta priželjkivao je kolumbijskog mađioničara Juana Quintera u startnih 11, ali je Gallardo bio pragmatičan. Kako bi dobio na stabilnosti i prevenciji od kontre, Leonardo Ponzio i Enzo Perez činili su core veznog reda sa Palaciosom, koji je imao slobodu kretanja visoko u polju protivnika.

River kroz posed i pozicionu igru traži kontrolu
 Marcelo Gallardo bivši je igrač i učenik Marcela Bielse, te je, kada je postao trener, bilo jasno koja će njegova filozofija biti. River kroz kontinuirani posed i dobar spacing, te jako dobrim rotacijama na obe strane pokušava iskreirati miskomunikacije u protivničkoj odbrani i naći rupu između linija. Na ovoj utakmici, River je svoj posed bazirao na asimetričnoj 433 strukturi koja se uglavnom pretvarala u 2341. Leva 8ica Palacios uvek se dizao visoko u "halfspace", dok je levi bočni Casco uglavnom bio nisko kako bi dao stabilnost. Na drugoj strani, Enzo Perez je uvek bio nisko kako bi desni bočni Montiel mogao da se podigne i omogući ulazak desnog krila Fernandeza u desni halfspace iza leđa Bocinog kapitena Pereza.
A na ovoj fotografiji možemo videti kako je to izgledalo. Dva trougla koji rotiraju na obe strane i tako traže pukotine u protivničkoj odbrani. Igrači Rivera jako dobro razumeju kretnje u odnosu na svoje saigrače, pa tako kada neko od njih napravi kretnju, drugi uvek zna kako da reaguje.
Kada god bi se Palacios spustio po loptu, Casco i Martinez su odreagovali kretnjom. To je uvek bio znak za Casca da se podigne visoko, a za Martineza da uđe u halfspace. Na taj način, igrači uvek okupiraju različite zone po dubini i širini i daju nove opcije za pas.
A u sledećem kratkom video prilogu, videćemo način na koji je River tražio pukotine kroz posed:
Jako dobrim ljuljanjem odbrane i strpljivim posedom tražila se rupa u jednom od dva "halfspacea" za progresiju.

Bocin defanzivni plan
Boca Juniors ekipa je koja igra vrlo rudimentalan fudbal. Uglavnom se baziraju na jako dobru defanzivnu strukturu, tranzicijski fudbal i lovu na drugu loptu. Primarna i glavna ideja bila je srednjim blokom iskontrolisati Riverove bokove i sredinu i odatle u tranziciji tražiti napadača Benedetta ili krila. Tako su zapravo i postigli gol.
Ključne stvari bila su široka krila koja su imala zadatak da onemoguće višak protiv Bocinih bekova i romb koji je zatvarao sredinu. Benedetto je vodio pažnju o Ponziu, bliža 8ica bi uvek iskakala na loptu, a Barrios i dalja 8ica poput lanca se pomerali u pokrivanje. Što video i pokazuje:

Bocin plan sa loptom i Riverov presing
Kao što sam već rekao, Boca je ekipa koja igra vrlo rudimentalan fudbal. Sa minimalnim rizikom, traže se dugom loptom zone koje se mogu napasti, a onda dizanjem linija i lovom na drugu loptu ta zona se dodatno opterećuje. 
 Čestim loptama na levoj strani, krilu Pavonu bi se priključivali levi bek i napadač Benedetto. U slučaju gubitka lopte, Boca ima prsten iza lopte koji će joj omogućiti kvalitetan kontrapresing i ponovno oduzimanje visoko u protivničkom polju.
River je imao vrlo zanimljiv plan u presingu. Postavkom u 4321 sa visokim i širokim krilima želeli su namamiti Bocu u sredinu i tamo udvajanjem tražiti oduzimanje. Krila su svojom postavkom tela odsecala lopte na bok i usmeravala posed ka sredini.
 Boca je imala niske bokove čime bi mogla da kruži i ljulja blok, ali prilično visoke 8ice što im nije ostavljalo konekcije u sredini. Stoga, River je hteo da ih namami u praznu sredinu, ostavi igrača na lopti bez konekcija i presing zamkom osvoji loptu:

Promena koja Riveru donosi  titulu
Nakon nepunih sat vremena igre, na teren ulazi Juan Quintero i potpuno menja tok meča. Enzo Perez se premestio na poziciju 6ice, a sav fokus napada River seli na desnu stranu. Quintero i Fernandez okupirali su desni halfspace po dubini i sjajnim rotacijama, te uz pomoć Montiela koji je uvek davao širinu, stvarali višak na desnoj strani. Tako je i pao gol, a u kratkom video prilogu po ulasku Quintera u igru možemo i videti na šta konkretno mislim.

Život posle sutra
Poraženima su rane još uvek sveže, pobednici još uvek opijeni najvažnijom pobedom u istoriji superklasika. Fudbal će i dalje nastaviti da se kotrlja u Buenos Airesu, ali rane koje je otvorio Quinterov projektil boleće godinama. Ili što bi predsednik Macri rekao, decenijama.
Međutim, poznajući kakav značaj fudbal ima u Argentini, vrlo verovatno je da ta rana nikad neće zaceliti.

Ivan Stojković

Нема коментара:

Постави коментар