петак, 27. децембар 2019.

Mikelov početak na Boxing day

Boxing day, odnosno dan darivanja, prvi je dan nakon Božića kada Britanci odlaze u kupovinu i svojim najbližima daruju Božićne poklone. Ovo je dan koji služi za porodična okupljanja, poklone i zabavu. I fudbal. Tradicionalno, čitavo kolo u svim engleskim ligama igra se na ovaj dan na oduševljenje ljubitelja fudbala ne samo u Engleskoj već i čitavom svetu. Ove godine, Boxing day navijačima Arsenala darovao je Mikela Artetu, bivšeg kapitena, koji je dočekan kao spasilac, neko ko će Arsenalu vratiti pre svega ideologiju, koja je negde usput zagubljena kao i toliko čekane trofeje koje fanovi kluba iz severnog Londona željno čekaju. Sa nestrpljenjem se čekao debi čoveka koji je tri i po godine služio kao desna ruka Pepu Guardioli te se moglo očekivati da će dobar deo stvari iz Citya Arteta pokušati da primeni i na Emiratesu, a već na prvoj utakmici u Bournemouthu, jasni oblici i ideja bili su vidljivi. Krenimo redom:

Sistem i postava
Arteta je odmah po dolasku promenio sistem, te je dosadašnjih 4231 zamenio sistemom 433 menjajući oblik centralnog trougla gde se iz 2-1 prešlo u 1-2, ali samo na papiru.
 Na papiru je to izgledalo ovako.  Torreira na 6ici, Ozil i Xhaka na pozicijama osmice a Aubameyang na levom krilu. Zapravo, što ćemo videti i kasnije, izgledalo je ovako:
Asimetričnih 2341. Aubameyang se pomiče unutra prema Lacazetteu kako bi uvukao odbranu i otvorio bok(i tražio dubinu iza leđa sporijeg Cooka), Ozil u visokom desnom halfspaceu dok je Xhaka kao leva osmica ostajao nisko uz Torreiru. Slično Walkeru u Cityu, Maitland-Niles je ostajao nisko radi stabilnosti i pozicioniranju Ozila visoko.
Najbolje to možemo videti kod izjednačujućeg gola Aubameyanga:
Ovde se na najbolji način to vidi. Arsenal započinje napad u 2-3 strukturi, Xhaka se izvlači u levi halfspace, Saka se diže visoko, dok su Ozil i Aubameyang u halfspaceu. Saka i Nelson daju potpunu širinu, a upravo podizanje Sake povlači beka Bournemoutha što ostavlja Aubameyanga u situaciji 1v1 sa stoperom, dok sa druge strane, tokom čitavog meča viđali smo 2v1 situacije sa Ozilom i Nelsonom protiv levog bočnog. Ova asimetrija i pozicija Nilesa nisko u halfspaceu dala je stoperima dovoljno opcija iz prve linije i trouglove kojima su mogli otvoriti napad i dovoljan broj igrača u trećoj liniji da opterete zadnju liniju Bournemoutha. Nešto što je Arteta definitivno doneo iz Citya.

Jasni principi juego de posiciona
Sama ova pozicioniranja i zone u kojima obitavaju, jasan je znak da je Arteta po svom dolasku u trening centar Arsenala icrtao juego zone. Juego de posicion ima svoje zakonitosti i principe, te samim tim nije svaka ekipa koja igra na posed juego de posicion ekipa. 
Superiornost nad presing linijom
Jedan od značajnih principa juego de posiciona je superiornost nad protivničkim igračem ili grupom igrača koji pritiskaju loptu. Jako je bitno konstantno otvarati nove linije pasa  iza protivnikovih leđa koje protivnik nije sposoban zatvoriti, a to smo upravo mogli videti ovde.
Arsenal otvara napad od golmana nakon gol auta, ali Bournemouth dizanjem krila i napadača u pritisak stvara situaciju 3v3 i Sokratisa ostavlja bez rešenja. Tada, Maitland-Niles spuštanjem uz liniju otvara novu liniju pasa iza leđa protivnika koji loptu pritiska, te je na taj način stvara situaciju 4v3 i superiornost nad linijom presinga.
Loptu sada napada Gosling, ali se njemu iza leđa pojavljuje Ozil i Arsenal ponovo ima superiornost nad protivnikom koji pritiska loptu. Niles i Ozil razmenjuju sjajan dupli pas na unutra i:
Nakon što je protivnika izvukao visoko, navukao na jednu stranu i iskreirao superiornost nad presing linijom, ima čistu mogućnost za promenu strane i korišćenje daljeg boka koji je ispražnjen.

Draw, switch, penetrate
Još jedan zakon juego de posiciona je korišćenje potpune širine terena te dalje strane napada. Koristite jednu stranu da protivnika navučete samo da bi sebi iskreirali prostor i višak na daljoj strani koji se koristi:
Arsenal odigravanjem na levu stranu navlači 6 igrača protivnika, uključujući Bournemouthov blok veznih igrača u trouglu koji su branili sredinu i halfspace zone (desni stoper Cook van kadra) samo da bi otvorio svoju desnu stranu. Luiz preko Sokratisa brzo menja stranu ka Nilesu:
I Arsenal odmah valorizuje trougao na desnoj strani. Niles postavkom u halfspaceu uvlači krilo prema unutra otvarajući pas na bok, a Nelson i Ozil imaju čistih 2v1 koji koriste.

Draw, penetrate
Usko vezano uz prethodni princip, ovaj princip svodi se na upijanje pritiska po dubini kako bi se otvorila vertikalna dodavanja ka igračima u prednjoj liniji. A ovaj primer pokazaće to:
David Luiz čeka pritisak napadača kako bi tek tada odigrao loptu na Sokratisa koji je slobodan. Time će neko drugi morati da iskoči na Sokratisa jer je napadač ostao predaleko.
Sokratis i Torreira pasom izvlače u pritisak zadnjeg i prednjeg veznog Bournemoutha:
Što ostavlja ogroman prostor u desnom halfspaceu koji koristi Ozil.

Stvari za poboljšanje
Kako je bilo dobrih, tako je bilo i onih loših stvari, koje su sasvim logične za Arsenal. Arteta je tek došao i nemoguće je očekivati savršenu igru od početka, međutim, postoje neke stvari koje zahtevaju hitnu popravku:
Presing:
Ukoliko žele biti ekipa koja će protivnika pritiskati visoko u njegovom polju, moraćete to raditi puno bolje i puno kompaktnije. Pokrivanje linije presinga vrlo je loše i Bournemouth je nekoliko opasnih napada iskreirao izbacivši jednim pasom doslovno pola ekipe Arsenala. Mi ćemo ovde pokazati samo jedan primer:
Bournemouth otvara napad a Arsenal izlazi visoko u presing. Lacazette pritiska golmana i odseca pas na desnog stopera, Ozil zatvara pas na zadnjeg veznog a Nelson se sa pozicije desnog krila podiže na levog stopera, što znači da je otvoren pas na levog beka koji golman Ramsdale fino pogađa:
I upravo to je bio problem, pokrivanje prve linije presinga, Simpson dobija loptu a Niles kasni u pritisak dobre 3 sekunde. Tek nakon što je Simpson smirio loptu, okrenuo se licem golu Niles stiže u pritisak. Prekasno, Gosling dolazi u saradnju i izbacuju Nilesa duplim pasom:
Preduboka zadnja linija drugi je problem presinga te je međulinija potpuno oslobođena za ovakva dodavanja u dubinu. Wilson dobija pas od Simpsona između linija i okreće se licem golu.

Donošenje odluka na protivnički presing
Evidentno je da su radovi u toku i da stare boljke isplivavaju na površinu. Upitno je prvo koliko će brzo ekipa usvojiti izgradnju iz zadnje linije, a ono što dodatno komplikuje situaciju je, rečima Jean Paul Sartrea "prisustvo drugog tima". Popriličnih problema imao je Arsenal pri visokom presingu Bournemoutha u pojedinim momentima i odluke koje su igrači donosili pod pritiskom su povremeno bili problematični. Prikazaćemo prvo situaciju kod gola Bournemoutha:
Bournemouth ponovo pritiska Arsenal visoko, međutim Saka se spušta uz liniju i ulazi se iza leđa krila te se Arsenal izvlači iz presinga, ali samo za trenutak:
Ali Saka ostaje bez opcija. Statičnošću i nekreiranjem slobodne opcije, Sakino jedino rešenje je Aubameyang, koji je okrenut leđima igri i okružen u trouglu. Bournemouth ima višak u zoni lopte, oduzima je i postiže gol za 1-0.
Drugi primer koji ćemo videti odnosi se na čitanje igre:
Arsenal otvara napad i Luiz ga započinje. Prvi potez, prijem usmeren na stranu gde nema čiste opcije je pogrešan, te se Arsenal nalazi u situaciji 4v4. Umesto odigranog pasa na Lena koji licem vidi igru i može okrenuti stranu, Luiz telo i prijem usmerava ka levoj strani:
Te gubi kontrolu nad loptom i sada je i pod pritiskom i okrenut leđima igri. 

Prva utakmica Artete ohrabrenje je za sve navijače Arsenala. Pomak je evidentan, ideja trenera se kroz obrasce i pozicioniranja jasno vidi. Nedostataka ima i na njima će novi trener morati raditi, ali ukoliko ekipa nastavi da raste iz utakmice u utakmicu i pokazuje znake koje je pokazivala juče, možda je došlo Arsenalovo vreme.

Ivan Stojković

Нема коментара:

Постави коментар