уторак, 24. децембар 2019.

Šampionovo buđenje

Derbi meč 18.runde Engleske Premier League na Etihadu u Manchesteru odigrali su aktuelni šampion Manchester City i trenutno drugoplasirani tim Leicester Citya. Preko je potrebna bila pobeda ekipi Pepa Guardiole. Jasno je svima da je minus od 14 bodova u odnosu na Liverpool ogroman, ali oni su pred ovaj meč bili i 4 boda iza Leicestera, te kiks nije dolazio u obzir.
Brendan Rodgers na teren je poslao manje više očekivanih startnih 11, dok je Pep iznenadio ostavljanjem Rodria na klupu, te postavljanjem Gundogana i Bernarda kao dva dubinska plejmejkera što se ispostavilo kao odličan potez. Evo sastava:
Preuzeto sa www.sofascore.com 

Cityev presing 
Leicester City je ekipa koja voli loptu, od dolaska Brendana Rodgersa forsira pozicijski fudbal orijentisan na visokom procentu poseda. Fleksibilnih 433 sa često dve podignute osmice ima jako raznovrstan dijapazon opcija i orijentiše se na igru kroz halfspace te dubinskim loptama ka Vardyu. Ipak, Pep je to znao te je presingom City potpuno oduzeo loptu Leicesteru, pa, gotovo tokom čitave utakmice. 
  Leicester zauzima širinu sa bekovima i pokušava da otvori napad. City usmerava napad prema levoj strani i u rombu kontroliše halfspace zonu i Soyuncuu oduzima sve opcije na lopti, 4v4. Zbog nedostatka opcija, obe osmice Leicestera, Maddison i Tielemans se moraju spustiti kako bi pokušali kreirati opciju viška. Maddison nekako uspeva da okrene stranu ka Evansu:
Leicester samo na trenutak uspeva da se izbavi iz problema, pas ka Evansu pas je koji dugo putuje te je to znak za Sterlinga da iskoči u presing na loptu odsecajući pas na beka, dok Bernardo kontroliše pas na Tielemansa te Evans loptu mora ispucati iz prve. Kao što vidimo, Leicester ima čak 7 igrača na svojoj polovini koje je spustio kako bi stvorio višak. U tome ne uspeva, a samim tim u trećoj liniji nema ni dovoljno igrača za osvojenu drugu loptu te je City sa svojom zadnjom linijom i Gundoganom te Bernardom lako kupio druge lopte i započinjao svoje napade.

Srednji blok i oslanjanje na tranziciju
Ipak, kada u ekipi imate Jamia Vardya, jasno je da vam posed nije i ne mora biti najjače oružje. Leicester je većinu utakmice proveo u 4141 bloku koji se prelivao u 4321.
Što možemo videti na ovoj fotografiji. Zadnja linija stoji jako usko zbog pozicija Sterlinga i De Bruynea, levi bočni Chilwell skroz je pomaknut ka sredini kako bi kontrolisao De Bruynea. Dve osmice Maddison i Tielemans konstantno su sa pozicije osmica iskakale na Bernarda i Gundogana, dok su u pokrivanju u liniji ispod bili Ndidi i dva krila Barnes i Ayoze. Svojom pozicijom, Vardy sprečava poprečni pas i brzu promenu strane. 
Iz srednjeg ili dubokog bloka, nakon osvojene lopte, Leicester je imao najjače moguće oružje, a City ogroman hendikep. Jamie Vardy i protiv mnogo kvalitetnijih, a pre svega mlađih i bržih stopera na velikom prostoru ima ogromnu prednost. Gol koji je postigao, upravo je došao na takav način. 
Leicester osvaja loptu duboko u svom polju i ona odmah ide na bok prema Barnesu koji se nekako uspeva osloboditi Walkera. Zadnja linija Citya stoji na centru, a to je ono što Vardyu najviše odgovara.
Gundogan kasni u pritisak na Barnesu, a Vardy napada ogroman prostor iza Cityevih stopera, dok Fernandinho i Otamendi nemaju šanse u trku sa Vardyem.

Cityev sjajan posed
Nakon poraza od Uniteda, Pep se očito vratio u svoju laboratoriju i ponovo izvukao kečeve iz rukava. Protiv Arsenala, a i u meču sa Leicesterom, Pep je adaptirao sistem koji puno bolje funkcioniše od prethodnog. Iz simetričnog i rigidnog 2341, Pep je jednu osmicu spustio nisko kako bi dobio dodatnog plejmejkera iz dubine, a levo krilo pomaknuo u halfspace, gde se Sterling sjajno snašao. Takođe, Mendy više ne mora igrati u halfspaceu nego može raditi ono što najbolje zna. Sprintati uz liniju, nuditi širinu i brzinskim svojstvima dominirati na boku koji mu je potpuno ispražnjen.
Što ovde možemo videti. Walker u halfspaceu sa dva dubinska plejmejkera formira 2-3 strukturu u otvaranju a Mendy i Mahrez nude potpunu širinu. De Bruyne i Sterling su u halfspaceu te Jesus centralno na poziciji 9ke.
City je fenomenalno koristio iskakanje Leicesterovih osmica i centralan fokus njihove odbrane. Korišćenje Mahreza na boku i superiornosti u međuliniji nad Ndidiem je bilo fenomenalno. Krenimo redom.
Zbog iskakanja Maddisona i Tielemansa problem se javljao u međuliniji. Sterling i De Bruyne su stalno pravili problem Ndidiu koji je uvek ostajao kratak prema jednoj opciji:
City navlači protivnika prema levoj strani te upija pritisak Vardya sa Otamendiem. Niska pozicija Gundogana i Bernarda mami Tielemansa i Maddisona u iskakanje što ostavlja centralnu zonu međulinije praznom. Otamedi odigrava Fernandinhu koji ima ogroman prostor ispred sebe:
Nakon promene strane, Maddison i Tielemans su ostali previsoko a Ndidi kompenzuje otvoren halfspace braneći De Bruynea. To ostavlja centralnu zonu praznom koju koristi Sterling. Jesus je pozicijom vezao stopere za sebe i otvorio međuliniju.
Takođe, centralni fokus odbrane Leicestera i uska pozicija Chilwella potpuno je otvorila bok Cityu. Držanjem širine Mahrez je na sjajan način koristio praznu stranu koju je imao razbijajući Chilwella na komade u izolacijama 1v1. 
Kompletna ekipa Leicestera navučena je na levu stranu, a ključne pozicije drže Walker i De Bruyne. Oni su svojom pozicijom potpuno uvukli Barnesa (Walker) kako ne bi došao u udvajanje a De Bruyne uvlači Chilwella te Mahrezu potpuno otvara bok i daje pozicionu superiornost u igri 1v1. Odavde se izrodila sjajna šansa za Jesusa, a na sličan način je pao i gol za 1-1.

Minimalne adaptacije u drugom poluvremenu
Rodgers je minimalno adaptirao principe u odbrani. Maddison i Tielemans, a pogotovo Maddison, spušteni su kako bi zatvorili halfspace. Bez iskakanja prema Gundoganu, Maddison je štitio linije pasa prema De Bruyneu koje su se nebrojano puta otvarale u prvom poluvremenu.
Puno manje iskakanja prema Gundoganu, umesto toga više vremena na lopti Gundoganu uz prsten u halfspaceu koji je zatvarao igru u međuliniji.
Ipak, City je i dalje nastavljao da maksimalno koristi centralni fokus zadnje linije Leicestera te dodatno vreme na lopti koje je Gundogan dobio.
City ponovo održava fenomenalan spacing a Sterling i De Bruyne svojom pozicijom potpuno skupljaju odbranu Leicestera. Gundoganovo vreme na lopti dozvoljava mu da iskoristi visoko postavljenu zadnju liniju a Mahrez i Mendy, dajući potpunu širinu u posedu koriste prazne bočne pozicije.
Sve u svemu, odlična utakmica Citya koja ga je približila Leicesteru na samo bod zaostatka, i makar na kratko, na minus 11 u odnosu na Liverpool.
Šampion se probudio.

Нема коментара:

Постави коментар