петак, 13. децембар 2019.

Fudbal na duracell pogon

Aktuelni prvak Evrope, Liverpool, putovao je u Salzburg, grad Mozarta i Red Bulla gde je u direktnom okršaju sa domaćom ekipom Red Bull Salzburga tražio overu plasmana u nokaut fazu najjačeg klupskog takmičenja. Pobeda Salzburga značila je prolazak domaće ekipe u dalju rundu takmičenja, dok je svaki ostali rezultat ekipu Jurgena Kloppa vodio dalje. Duel dve ekipe koje žive od nenormalno brzog intenziteta koji nameću u presingu i tranziciji značilo je samo jedno, spektakl.

POSTAVE: 
I Jesse Marsch i Jurgen Klopp izveli su najjače moguće postave koje su imali na raspolaganju te su ekipe izašle u sledećim sastavima:
Preuzeto sa www.sofascore.com 

SALZBURGOVA IDEJA U FAZI ODBRANE UZ VERTIKALNOST I TEMPO U TRANZICIJI
Jesse Marsch je trener idealan za stil Red Bull Salzburga. Vodeći njujorški Red Bull i radeći kao pomoćnik u RB Leipzigu alfa i omege Red Bullovih ekipa širom sveta, Ralpha Rangnicka koji je bio glavni trener Red Bull Leipziga čuvajući mesto Julianu Nagelsmannu izučio je zanat i dobio savršen uvid u to kako ekipe sponzorisane od strane Red Bulla trebaju igrati. Upravo tako kakav efekat ima i samo ispijanje limenke Red Bulla na ljudski organizam. Nametanje nenormalnog intenziteta uz brzinu koja ostavlja bez daha. Uz to, Marsch je vrlo fleksibilan taktičar, a za ovaj meč odlučio se izaći u 4312 sa rombom u sredini koji je trebao potpuno odseći Liverpoolu sredinu i koji je nudio jake konekcije na strani lopte kada se ona oduzme, što potpuno odgovara vertikalnoj igri koju Salzburg forsira. 
Fotografija1. Salzburg u fazi odbrane
Vidimo i kako je to izgledalo. Četvorka u veznom redu postavljena u romb blokira dodavanja kroz sredinu potpomognuta dvojicom napadača Hwanga i Hallanda. 
Iz romba Salzburg je čitajući situacije izlazio u pritisak. Takozvani "trigeri", odnosno momenti menjanja intenziteta menjali su se najčešće nakon pasa od jednog ka drugom stoperu.
Liverpool započinje napad sa dva stopera Lovrenom i van Dijkom. Haaland drži u senci Hendersona a Hwang se namerno odmiče od van Dijka kako bi Lovren pomislio da je taj pas otvoren. Distanca između Lovrena i van Dijka je 30 metara, a pas po podu između njih poprilično dugo putuje, stoga Hwang drastično menja intenzitet i napada van Dijka, koji je primoran loptu vratiti Alissonu:
Hwang nastavlja pritisak na Alissona zatvarajući telom pas na van Dijka. U presing se odmah dižu i Halland i Minamino odsecajući dodavanja na Hendersona i Lovrena te je Alisson mora ispucati na bok:
Međutim, taj pas seče Szoboszlai, koji iskače na bok i oduzima loptu te Salzburg sa 6 igrača oko lopte (Hwang van kadra) hvata Liverpool raširen u zadnjoj liniji u tranziciji.
Ovde dolazimo do Salzburgove tranzicije. Ekipa je ekstremna po pitanju principa u tranziciji. Svaka lopta je vertikalna i gotovo nećete naći situacije gde oni menjaju težište prenosnim loptama. Jednostavno, oni protivnika love u zamke gomilajući veliki broj igrača na jednoj strani i nakon oduzete lopte imaju višak nakon čega loptu guraju u dubinu, nikad u širinu. 



Salzburg osvaja loptu sa velikim brojem igrača oko lopte i rombom u sredini koji je jako kompaktan. Ulmer po inerciji šalje loptu prema napadačima, ne gledajući već znajući da su oni vertikalno u odnosu na loptu kao i 4 veznjaka:
Odbrana Liverpoola odbija loptu, ali oko lopte je čak 7 igrača Salzburga! I upravo tu dolazimo do ključnog razloga zašto Salzburg igra samo vertikalne lopte. Čak i da je izgube, imaju koncentraciju velikog broja igrača u mogu odmah gegenpresingom oduzeti loptu i ponovo krenuti u protivnapad. I na taj način progresivno osvajaju prostor poput NFL ekipe. Stoga: 
Oni osvajaju ponovnu drugu loptu i dolaze u situaciju 5v4 protiv zadnje linije Liverpoola. I naravno, niko ne napada kontra stranu, jer će svaka sledeća lopta biti dubinska. Pa i ako bude pogrešna, imaju veliki broj igrača da odmah uđu u presing i oduzmu je nametajući pritom nenormalno jak intenzitet dišući protivniku za vratom kao na baterijama.

VERTIKALAN POSED
Njihov posed nije puno drugačiji. Vertikalnost je obaveza i odbijena lopta je često njihova. I Szoboszlai i Mwepu kao dve osmice imali su visoku postavku što je nudilo i vertikalne opcije između linija i sigurnost za osvajanje druge lopte.
Salzburg otvara napad i ponovo naslanja veliki broj igrača na stranu lopte, Minamino, Mwepu i Haaland su opcije u najneposrednijoj blizini, a vrlo usko horizontalno su i Junuzovic i Szoboszlai, pa Salzburg ima gotovo sve igrače na levoj strani. Naravno, Ulmer igra vertikalnu loptu i Salzburg probija linije:
Salzburg naslanja čak 7 igrača na stranu lopte. Liverpool ih iz tog razloga ima čak 9! Ipak, Salzburg ima nešto što je ključno kada igrate na ovaj način. Brzu kombinatoriku. Halland, Minamino i Mwepu razmenjuju nekoliko dodavanja iz prve i:
Odjednom, Salzburg ponovo napada sa 5 igrača zadnju liniju Liverpoola, ovaj put u odnosu 5v3 jer je Arnold ispao duplim pasom. I opet, svih 5 igrača je na jako uskom prostoru i opet, nema promene, samo dubina, dubina i dubina.

LIVERPOOLOVA ADAPTACIJA NA ROMB
Romb ima jedan problem, a to je bok, a još veći problem koji može proisteći iz tog problema je promena težišta igre jer uglavnom dalji bek sam mora braniti kontra stranu. Nakon početnih 20 minuta gde je Salzburg bio bolji rival, Liverpool uspostavlja kontrolu kroz sve češće promene strane, a tako dolazi i do gola:
Liverpool na romb odgovara takozvanom U formacijom u zadnjoj liniji. Dva beka nisko kako bi pokušala da rašire romb, a Wijnaldum svojim spuštanjem pored Hendersona dovodi u dilemu Mwepua, koji ima 1v2 na desnoj strani. Prema sajtu statsbomb, Liverpool je ekipa koja ima ubedljivo najviše dodavanja na relaciji desni-levi bek što im omogućava da efikasno menjaju težišta. Ovde Mwepu skuplja i Robertson je slobodan nakon prenosa strane:
Mwepu kasni, te Robertson i Mane imaju 2v1. Treba spomenuti i poziciju Salaha koji odvlači stopera ka daljoj strani kako bi se iskoristila 2v1 situacija. Kristensen iskače, a Mane ima ogroman prostor ispred sebe:
Nakon pasa ka Maneu, Onguene mora iskočiti, ali kasni, ispada i Liverpool ima 3v2 na centaršutu koji koristi i Keita postiže gol za 0-1.
Još jedna sjajna adaptacija je promena u kvadrat na sredini. U geometriji, kvadrat je asimetričan oblik rombu te ga pobija i tera ga na preslaganje. U ovom slučaju, Liverpool je spuštanjem Wijnalduma pored Hendersona dobio duple niske vezne koje Minamino nije mogao sam braniti, Keita je podignut visoko a Firmino se spuštao kao 10ka i njih dvojica su pravili probleme Junuzoviću a Salah je postavljen centralno u missmatch situaciji 1v1 sa stoperom.
Liverpool ponovo u U formaciji u zadnjoj liniji otvara napad i kombinacijom između njih izvlači špiceve i levu osmicu Szoboszlaia što otvara veliki prostor u sredini. Minamino ima 1v2 situaciju i ne može odbraniti obe opcije ukoliko Arnold uđe u sredinu i prođe Szoboszlaia, što se i dešava:
Ovde vidimo i sam kvadrat i način na koji je funkcionisao. Arnold prolazi, Keita kretnjom povlači i Junuzovića i Ulmera. Junuzović je kasno pustio Keitu da ga Ulmer preuzme pa je otvorio čist pas na Firmina koji ima okean prostora ispred sebe. Stoga, jasno vidimo kako je Liverpool U formacijom i kvadratom sjajno odgovorio na romb Salzburga. Čestitke za Kloppa jer je nadogradivši igru u posedu od Liverpoola napravio verovatno najraznovrsniju ekipu modernog doba.

AUT
Gledajući utakmicu, zapao mi je za oko jedan detalj. Ofanzivni aut Liverpoola. Klopp je letos u stručni štab doveo Thomasa Gronnemarka, specijalistu za izvođenje auta, koji je ime stekao u danskom Midtjylandu, gde je ta ekipa koristeći prekide postala prvak Danske. Gronnemark je razvio ogroman broj akcija koje Liverpool koristi iz auta, a to mu pomaže da značajno smanji broj tranzicija i kontroliše tempo utakmice, koji je jako bitan kada igrate sa Salzburgom.
Primer 1. Firmino odvlači igrača, blokira ga i prazni prostor za Keitu koji je potpuno sam. 

Primer 2. Kretnja Wijnalduma u širinu, odvlačenje igrača i spuštanje Firmina. Povratna na Robertsona koji je licem okrenut terenu i prenos težišta na Arnolda koji je potpuno sam. Izbegavanje presinga i mogućeg kontranapada. 

Primer 3. Henderson se spušta, dovlači igrača za sobom i prazni prostor za dolazak Manea. Kristensen ga prati i svi misle da lopta ide na Manea:
Ona ipak ide na Keitu, Mane se demarkira i Keita mu spušta loptu. Mane okreće stranu i Liverpool probija presing. Ogromna pomoć koju je Klopp dobio u vidu Gronnemarka u probijanju i izigravanju presinga kroz aut.

Bila je ovo fenomenalna utakmica. Gledajući je uživo, na najbolji način sam se mogao uveriti koliko je moderan fudbal otišao daleko. Zapravo je nemoguće opisati intenzitet i brzinu kojom se sve odvijalo. Zato, neka bude samo, fudbal na duracell pogon. Očigledno je, da je nakon Mourinhovog reaktivnog doba 2000ih, Pepovog i španskog pozicionog fudbala koji je dominirao sa kraja prošle i prvim delom ove decenije, došlo novo doba. Doba kom dominira tempo. Novi talas je stigao.

Ivan Stojković

Нема коментара:

Постави коментар