уторак, 26. јун 2018.

Demistifikacija

Nada. Reč koja se uvukla u sve nas prvi put nakon 8 godina kada je u pitanju fudbalska reprezentacija Srbije. Nakon projektila Kolarova protiv Kosta Rike i pobede od 1-0 Srbiji je pobeda protiv Švajcarske obezbeđivala plasman u nokaut fazu svetskog prvenstva. Prvi put posle 20 godina i čuvene Mijatovićeve prečke. I kao po nekoj navici, kad je u pitanju naša reprezentacija, ta nada je slomljena na najbolniji mogući način, trkom Shaqiria u 90.minutu i hladnokrvnoj završnici koja je Srbiju stavila u nezavidan položaj pred poslednje kolo. Teorijama zavere se ne bavim, već isključivo fudbalskim stvarima. A umanjiti pobedu Švajcarske bilo bi bezobrazno i beg od realnosti. Stoga, u ovom tekstu tražimo razloge njihove pobede.

SASTAVI:
 ŠVAJCARSKA

 SRBIJA

1)FORSIRANJE MITROVIĆA  U POSEDU
Direktna igra od Stojkovića prema Mitroviću i lov na drugu loptu bio je uobičajen mehanizam u početku napada, i uz onaj koji nam je doneo najbolje šanse praktično jedini korišćen. Forsiranjem desnog boka gde su se nalazili Ivanović i Tadić, izbegavali smo centralne zone i igru selili na bok nakon čega bi izolovali Mitrovića u skoku sa fizički slabijim Scharom. Takođe, često smo na skoku videli na drugoj stativi videli i Milinković-Savića, gde su njih dvojica imali 2v2 situaciju protiv Lichtsteinera i Schara, od kojih su za klasu moćniji u skoku. Na kraju krajeva, tako smo postigli i gol.
Centaršut Tadića sa desne strane i postavljanje Mitrovića na desnom stoperu Scharu od kog je dominantniji u vazduhu.
A onda nakon toga konstantno forsiranje istog mehanizma.
Tadić kretnjom uvlači Rodrigueza i prazni bok Ivanoviću koji koristi pogled levog krila (beli krug) u loptu i napada mu leđa. Mitrović i Sergej već su pozicionirani na drugoj stativi.
Ivanović odlično ubacuje iz prve a na drugoj stativi izolujemo na skoku Mitrovića i Sergeja protiv Schara i Lichtsteinera. Dobra ideja koju smo koristili od početka pa gotovo do kraja stvarajući nekoliko jako dobrih šansi. Ipak, utisak je da smo pružili premalo raznovrsnosti u posedu za ovakvu utakmicu.

2)PRESING I IGRA U SREDNJEM BLOKU
Povremeno smo visokim presingom pokušavali da poremetimo njihovu igru od golmana koju forsiraju obzirom da imaju golmana koji je nesumnjivo u top 10 u Evropi po igri nogom. Yann Sommer često jako uspešno započinje napade svoje ekipe i predstavlja igrača viška u otvaranju. Dizanjem Kostića i Tadića pokušavali smo da im to poremetimo.
 Presing sa usmeravanjem. Mitrović i Sergej zatvaraju linije pasa prema Behramiu i Xhaki i puštaju pas na Akanjia. Kostić na polupoziciji zatvara i Schara i Lichtsteinera, a Tadić kontroliše Rodrigueza. Sergej nakon pasa iskače na Akanjia i telom dalje usmerava napad prema boku zatvarajući telom pas ka Xhaki.
U srednjem bloku smo često iz 442 prelazili u situacijskih 532. Tadić je uvek pratio podizanja Rodrigueza, dok na drugoj strani Kostić to nije morao često raditi jer se Shaqiri uvek spuštao u centralne zone tako da je Kolarov mogao samo preuzeti Lichtsteinera.
Mitrović i Sergej zatvaraju sredinu, Kostić telom i pozicijom kontroliše Behramia i Lichtsteinera a Matić i Milivojević se pomeraju za loptom. Tadić odvojen od lanca kontroliše prenos strane na Rodrigueza.
A ovde možemo videti još drastičniji primer toga. Kostić i dva napadača pomažu veznjacima pomicanjem prema lopti da se zatvori sredina a na desnoj strani je čist man marking.

3)ŠVAJCARSKI RAZNOVRSTAN POSED
Vladimir Petković dugo je već selektor ove reprezentacije. Odmah nakon prošlog svetskog prvenstva preuzeo je ovu reprezentaciju koja već dugo igra zajedno i jako dobro se poznaje. Uz dobrog trenera kao što je Petković, Švajcarska je razvila jako dobre mehanizme u oba pravca koji ih karakterišu.
Iz 4231 često su prelazili u nekih asimetričnih 3142. Behrami bi se uvek spustio ili između stopera ili polu desno dajući mogućnost Lichtsteineru da se popne i Shaqiriu da se uvuče unutra i stvori višak u sredini. Zuber bi sa druge strane ulazio usko i praznio bok Rodriguezu, ofanzivno jako korisnom beku.
Rotacije koje su često kreirale miskomunikacije u našoj odbrani i uvek ostavljale bar jednu situaciju za progresiju. Ovde Tadiću Rodriguez ulazi iza leđa, Zuber uvlači Ivanovića kretnjom i Švajcarska ima čist višak.
Generalno, Švajcarci imaju jako raznovrsne opcije u posedu za razliku od nas i potpuno su nas nadigrali u momentima kada su imali loptu. Iz prve linije uvek su imali 3v2, Xhaka je centralnom pozicijom konstantno terao napadače da nam stoje usko i tako otvore ulaze stopera u igru. Slažem se, Xhaka je puno bolji na lopti, ali citirajući Mourinha "dajte meni prostor i ja ću vam napraviti problem, a ne profi fudbaler." Ulasci Zubera i Shaqiria u sredinu, uz Dzemailia koji se stalno dizao i u zonu sa Seferovićem, pravili su pometnju u našoj odbrani i zbunjivali nas kretnjama.
Švajcarci rombom ulaze u igru i lako kreiraju 4v2. Desno vidimo jasno ocrtan trougao koji se može aktivirati ukoliko se igra preseli na desnu stranu. Ipak, lopta se seli prema Rodriguezu i igrači to prepoznaju
Odmah nakon pasa igrači prepoznaju kretnje. Xhaka spuštanjem daje opciju u širinu a Dzemaili i Zuber rotiraju. Dzemaili svojom kretnjom radi dve stvari. Povlači Milivojevića čime se otvara pas prema Xhaki a u isto vreme uzima i pažnju Ivanovića koji sada izlazi na njega i Zuber ostaje u izolaciji sa Milenkovićem. Xhaka ga odmah proigrava i Švajcarska stvara fantastičnu šansu.
Što možemo videti u video prilogu.

4)KORIŠĆENJE MANA
U pripremi utakmice Petković je sjajno video način na koji igramo. Gde su nam mane i kako nas može raniti i u otvaranju na presing i na visoki blok. Izlaskom u visoki presing ostavljali smo ranjivu zadnju liniju koja je dubokom postavkom ostavljala veliku rupu između veznih igrača i sebe.
Podižemo se u presing i Tadić dizanjem u prvu liniju pokušava zatvoriti sve opcije u prvoj liniji sa dva napadača. Međutim, Sommer ne bi bio to što jeste da ne može rešiti ovakvu situaciju.
Predivnim pasom ka Rodriguezu probija našu prvu liniju a ovaj odmah šalje pas na Shaqiria i ovde naše zadnje linije nema ni u kadru, a belim krugom označen je ogroman prazan prostor.
Shaqiri po prijemu odmah igra u dubinu Gavranoviću koji izlazi 1v1 sa Stojkovićem, na našu sreću bio je ofsajd.
Protiv našeg srednjeg bloka su uvek sa Zuberom, a pogotovo sa Shaqiriem stvarali višak i problem našim veznim igračima. Sistemski su stvarali višal iz prve linije gde su imali 3v2 i odatle je u svakoj sledećoj liniji mogao biti iskreiran višak opcija. Delovalo je kao da niko ne zna šta treba da radi ostavljajući uvek jednog igrača slobodnog. Kretnjama krila u sredinu, Švajcarska je uvek imala bar jednog igrača viška u toj zoni i stvarala nam probleme.
Švajcarci ulaze u rombu sa Shaqiriem i Dzemailiem između linija. Rupa između naših napadača se otvorila pa Matić iskakanjem kontroliše otvorenu loptu ka Xhaki. Kostić pomicanjem u sredinu to zatvara i Xhaka prepoznaje situaciju te igra pas na Schara u desnom halfspaceu.
Matić je sada predaleko da zatvori dubinu, kao i Mitrović. Kostić se okreće ka Lichtsteineru da vidi gde je, odvaja se od sredine i otvara pas Scharu za Shaqiria čime su nam probijene linije.


Нема коментара:

Постави коментар