четвртак, 21. јун 2018.

Sombrerosi oborili na pleća svetskog prvaka

Bili smo još pod utiskom utakmice između Španije i Portugala, a onda su na teren istrčali Nemci i Meksikanci i postavili standarde koje još uvek nakon njih nije ispunio. Aktuelni prvak sveta svoj put ka odbrani trona počinjao je od reprezentacije Mexica, uvek neugodne, ali i uvek nedorečene reprezentacije, koja uvek u sebi, uz neizostavni deo šarma i romantike koji nosi sa sobom, poseduje dozu talenta koja redovno na svetskim prvenstvim ne dođe do punog izražaja. Juan Carlos Osorio i njegova vojska ovaj put su nagovestili koliko mogu, srušen je prvak sveta, a mi pokušavamo da donesemo zaključke i razloge tog poraza.

SASTAVI:


NEMAČKA



                                                                             MEKSIKO

1)IZVRSTAN DEFANZIVNI BLOK MEXICA
Priprema utakmice Juana Carlosa Osoria bila je perfektna. Logično, kao najjaču kariku u posedu Nemaca označio je Toni Kroosa, metronoma madridskog Reala preko koga započinju sve akcije Elfa i preko koga lopta dolazi u završnu fazu. Klasičnim man markingom od strane Carlosa Vele, Kroosov učinak je minimalizovan, dok je Chicharito uglavnom markirao Hummelsa, zatvarajući ga i puštajući Boatengov ulaz u igru i ciljano puštanje da umesto Kroosa on gradi napad iz prve linije. Ostatak ekipe praktikovao je uglavnom zonsku odbranu, sa povremenim prelaskom u čoveka, uglavnom u sredini terena. Krila su izvrsnom pozicijom tela sekla oba halfspacea i usmeravale lopte na Kimmicha i Plattenhardta.
Tokom većeg dela utakmice je to ovako izgledalo. Vela u striktnoj markaciji na Kroosu, a Guardado, Herrera i Lozano trouglom štite odigravanja u dubinu u desnom halfspaceu ka Ozilu. Hernandez zatvara Hummelsa telom, a Layun uskom pozicijom zatvara dalji halfspace i takođe se nalazi dovoljno blizu Plattenhardtu za iskakanje.
Layun i Salcedo imali su na desnoj strani sjajnu komunikaciju preuzimanja, jer bi se Draxler često spustio u sredinu i oslobodio bok za dolazak svog beka. Ipak, odličnim preuzimanjima Mexico je to poništavao.
Draxler se pokušava zavući iza leđa Vele koji striktno markira Kroosa. Salcedo rukom pokazuje Layunu da preuzme Draxlera i da će se on pobrinuti za Plattenhardta ukoliko se ovaj podigne. Sjajni principi i komunikacija u odbrani tokom čitavog meča.
A na ovom kratkom videu možete videti principe u njihovoj odbrani. Man marking na Kroosu, zaštita desnog halfspacea u trouglu i sjajna preuzimanja Draxlera i Plattenhardta.

2)KIMMICH PLAYMAKER U POSEDU NEMAČKE
Pozicionirani u 2431 sa jako uskim krilima, imali su dvojak razlog za to. Draxler je pozicijom u levom halfspaceu pokušao overloadati sredinu i koristiti Velino markiranje Kroosa dok je Muller oslobađao desni bok Kimmichu koji se konstantno dizao visoko.
Činjenica da ja zatvoren bio Kroos, Nemačka je morala naći alternativni način ulaska u zadnju trećinu terena. Napade su selili na desni bok, gde su preko Kimmicha, najčešće zavijušama ka Mulleru iza leđa beka tražili dubinu.
 Kimmich dobija loptu od Khedire i meksički bek Gallardo iskače na njega. Muller to odmah koristi i napada dubinu iza njegovih leđa. Tokom čitavog meča isti mehanizam se ponavljao. Mullerova kretnja je bila bitna za više igrača na terenu i bila jako bitna za kreiranje prostora. Ukoliko on ne bi mogao dobiti loptu, povlačio je za sobom usko krilo i Morena, ostavljajući prostor na daljoj strani.
Ukoliko on ne bi mogao dobiti loptu, Kimmichu su se otvarale tri opcije na drugoj strani gde je Nemačka imala čistih 3v2. Ozil i Draxler loptu traže u noge, a Werner vezuje beka i stopera i traži dubinu.

3)TRANZICIJA KAO KLJUČ UTAKMICE
Zbog svoje postavke uskih krila, bekovi su bili ti koji su podizanjem Nemačkoj davali širinu što je potpuno narušilo balans i otvorilo previše prostora u tranziciji. Čak 6 igrača ispred lopte nakon njenog gubitka i potpuno otvoreni bokovi. Meksiko je u prvih 30 minuta stvorio 5 šansi iz kontranapada na levoj strani iza leđa Kimmicha. Takođe, Kroos i Khedira su stajali preširoko u posedu što je uvek otvaralo prvi pas kroz sredinu.
Momenat gubitka lopte pre gola Mexica. Plattenhardt i Kimmich su previsoko i preširoko da bi pomogli stoperima u tranziciji, a dva vezna razvučeni 20 metara. Odmah po osvajanju igra se dubina u sredinu, Hummels iskače i kasni, a Hernandez i Guardado ga izbacuju prelepim duplim pasom. Vidimo i kretnju Lozana koji je u startu u prednosti od bar 4-5m nad Kimmichom.
Ispadanjem Hummelsa Boateng ostaje jedini iza lopte i Lozano to koristi napadanjem prostora na desnoj strani i postiže gol za 0-1.
A celu situaciju kod gola možete videti i iz vazduha u video prilogu.

4)MEXICO ZNA I DA IGRA
Juan Carlos Osorio poznat je kao protagonista pozicionog fudbala. Otkako je došao na klupu Mexica, njegova ekipa se uvek trudi da igra čist pozicijski fudbal koji ima cilj progresivnog stvaranja viška po podu u svim fazama. Tokom priprema je najčešće u posedu uigravao 2341 sistem, a iako su formalno protiv Nemačke bili postavljeni u 4231, Herrera bi se uvek dizao u međuliniju čime bi ponovo dobijali 2341 oblik.
Podizanjem Herrere van vidnog polja Mexico u prvoj fazi ima finu dijagonalnu geometriju u M obliku, odnosno 2-3 strukturi.
Kreiranjem 5v4 situacije podizanjem Herrere stvorili su miskomunikacije u odbrani Nemačke. Boateng se pomakao ka njemu što je otvorilo 3v2 na strani lopte. Hernandez se stalno ponašao kao lažna 9ka i igrom na trećeg se preko njega dolazilo do visokih osmica. Ovde Hummels kreće u iskakanje, ali je isto tako svestan pozicije Vele i ne sme u iskakanje do kraja. Lopta dolazi do Vele, koji licem okrenut golu izbacuje Lozana iza leđa Kimmicha. Izvrsno.

Što možemo videti i u ovom kratkom videu.
Mexico je odigrao izvrstan meč. Kada bi analizirali sve ekipe i utakmice odigrane u prvom kolu, to je ekipa koja je bez dileme ostavila najjači utisak. Juan Carlos Osorio i njegova vojska stavili su svima do znanja koliko mogu. Zvuk Mariachia i nepobitan ukus romantike koji meksikanci nose sa sobom odzvanja Rusijom.

Ivan Stojković

Нема коментара:

Постави коментар