петак, 29. јун 2018.

"Selesao" iz druge dimenzije

Brazil je nakon neuverljiva prva dva kola protiv Srbije u direktnom duelu tražio overu karte za plasman u osminu finala Mundijala. Nakon 4 boda iz prva dva meča nalazili su se u prilično dobroj poziciji i jedino ih je poraz vraćao kući već posle prvog kruga. Ipak, i ovaj meč, kao i čini se prethodna dva, "Selesao" je u drugoj brzini i bez velike potrošnje stigao do rutinske pobede i prvog mesta u grupi. Nadali smo se,  verovali da možemo do čuda, ali ovaj Brazil je nepremostiva prepreka i za mnogo jače reprezentacije od naše. Ipak, Brazil nas nije dobio samo na čist kvalitet, a upravo o tome pričaćemo u narednim redovima.
Postave:

SRBIJA

 BRAZIL

1)DIREKTNA IGRA I FOKUS NA MITROVIĆU
Tokom čitavog turnira fokalna tačka napada Srbije je Aleksandar Mitrović, i to najčešće od golmana Stojkovića ili centaršutevima sa bokova Tadića i Kolarova. Ništa se nije puno menjalo ni na ovoj utakmici. Malo rizika, puno direktne igre i forsiranje našeg napadača u vazdušnim duelima.
Stojković ispucava loptu prema Mitroviću, a oko njega se kreira obruč koji će u sredini stvoriti brojčanu superiornost i mogućnost osvajanja lopte blizu gola Brazila kako bi im napali zadnju liniju u pozicionoj i brojčanoj superiornosti. Visoka zadnja linija pokriva obruč druge lopte ukoliko protivnik loptu izbaci van njega.
Još jedan poznati način je korišćenje izolacija na skoku. Dolaskom Ljajića na stranu lopte sa bekom i krilom pokušavamo da stvorimo višak nakon čega sledi centaršut. Mitrović se postavlja na najnižeg protivničkog igrača, u ovom slučaju desni bek Fagner koji je 21cm niži od Mitrovića i na ovaj način stvaramo jednu od dve najbolje šanse na utakmici. Problem u svemu tome je što su ovo jedine prepoznatljive stvari koje smo na turniru imali. Za ovaj nivo takmičenja, nedovoljno.

2)VISOKI PRESING I SREDNJI BLOK
Kod gol auta uglavnom smo prilično uspešno uspeli da im otežamo igru od golmana i sprečimo ih da progresivno i planski dođu na našu polovinu, a u tome su nam puno pomagala krila koja su pomagala napadačima u presingu.
Dizanjem Tadića u liniju sa Ljajićem i Mitrovićem uspevamo da im odsečemo dodavanja na stopere i šesticu, a tri igrača uskom pozicijom pokrivaju prvu liniju i na dovoljnoj distanci kontrolišu eventualna odigravanja na bekove.
U srednjem bloku najčešće smo igrali 4231 ili 4411, sa tim da je 4231 bio čini se dominantniji. Razlog za višu postavku krila je njihova niska postavka bekova koji su asimetričnim pozicijama remetili našu strukturu. Kostić i Tadić su uvek uskom postavkom pokušali dodatno da zatvore sredinu (Tadić jer ga je Filipe Luis uvlačio svojim kretnjama, Kostić jer je Fagner stajao široko i nisko i nije morao striktno da ga markira, već na polupoziciji) dok su vezni igrači u sredini više bili orijentisani na čoveka u svojoj zoni. Ljajić na Casemira, Sergej na Coutinha a Matić na Paulinha. Bilo je situacija kada bi se dalji vezni pomicao prema lopti, ali nikad previše, kako ne bi bio previše distanciran od čoveka kog je markirao.

3)SJAJAN BRAZILSKI POSED
Od početka samog turnira, Brazil sa visokim osmicama i niskim bekovima u asimetričnoj 2341 postavci želi dobiti potrebnu dozu stabilnosti i overload nad zadnjom linijom protivnika. Trougao na levoj strani Marcelo(na ovoj utakmici Filipe Luis)-Coutinho-Neymar je najdominantniji mehanizam što potvrđuje i pas mapa Brazila.
Pas mapa Brazila koja pokazuje koji igrači su razmenili najviše dodavanja. Jasno, što je linija deblja, to je više odigravanja razmenjeno između igrača, tako da, jasno vidimo koliko je zapravo taj trougao bio korišćen na ovom meču.

       
Što možemo videti i u ovom prilogu kada je Brazil stvorio prvu veliku šansu.
Brazil primenjuje čistu pozicionu igru, i u svojih 2341 svako mora okupirati svoju zonu radi dobrog spacinga i cirkulacije lopte.
A ovde najbolje možemo videti njihove pozicije u posedu. Levi bek usko kako bi se uvuklo protivničko krilo i otvorio bok Neymaru i podigao Coutinho, Gabriel kao lažna devetka, a ukoliko se protivnik pomeri dobro na tu stranu, uvek postoji mogućnost da Paulinho i Willian stvore višak desno. Izvrsno.

4)UZ TROUGAO LEVO, BRAZIL IMA JOŠ TOGA U REPERTOARU
I to smo videli jako dobro u ovoj utakmici. Lažnom devetkom izvrsno su koristili igru sa lažnom devetkom i stvarali višak u sredini.
Svaki od naša tri vezna igrača više su orijentisani na čoveka u sredini što u sredini čini situaciju 3v3. Gabriel Jesus spuštanjem u sredinu kreira romb i princip slobodnog čoveka čime Brazil ima 4v3 situaciju. Visoke osmice znače da napadač tada ima jako dobre konekcije sa njima i predivnim kombinacijama Brazil kreira 3v2 protiv naših stopera.
Gabriel sjajno iz prve odigrava Coutinhu i Paulinho odmah napada dubinu iza leđa Veljkovića. Kolarov je preširoko da može ovo zatvoriti, srećom Coutinho daje prejak pas.

    
A tu akciju možete videti u ovom video prilogu.
Gol Brazila je pokaza svu njihovu raskoš i raznovrsnost. Pokušali su da rotacijama u trouglu stvore miskomunikacije i višak levo, ali se naša odbrana pomerila na toj strani. Gabriel zatim sjajno kretnjom uvlači stopere i otvara prostor za napadanje dubine Paulinhu. Čovek koji je na to izgradio karijeru upravo nam tako daje gol, a to puno više govori o nekim drugim stvarima.
Brazil napad pomera na levu stranu i kreira trougao, Filipe Luis dijagonalnom kretnjom pokušava da otvori bok Neymaru, ali dobrim pomeranjima zatvaramo tu stranu. Gabriel prepoznaje situaciju i kretnjom skuplja stopere i uvlači Veljkovića što otvara veliku rupu između njega i Kolarova, koji širokom pozicijom kontroliše Williana. Matić je na nekoj polupoziciji između kontrole prostora i Paulinha, ali mu je telo okrenuto ka lopti i ne vidi dešavanja na suprotnoj strani.
Gabriel je kretnjom vezao u čvor naše stopere i otvorio veliku rupu između Veljkovića i Kolarova, koju kretnjom koristi Paulinho, Coutinho ga sjajno poigrava i Brazil vodi. 

  
A to se najbolje može videti iz ovog kadra.

5)PRESING BRAZILA I NJIHOVA IGRA U ODBRANI
Tite je ovu ekipu oblikovao u svakom smislu i njihova igra u odbrani je prilično disciplinovana. Neymar je jedini igrač koji baš i nije lud za tim da trči bez lopte, ali njegovo inteligentno pozicioniranje često donosi Brazilu dobre stvari u odbrani. Često se brane u nekih asimetričnih 4141 gde je Neymar uglavnom više pozicioniran u odnosu na Williana.
Srbija pokušava da započne napad, ali Brazil uspešno odseca sve opcije. Paulinho i Coutinho iskaču na naše veznjake, a Willian kontroliše Paulinha. Gabriel polupozicijom kontroliše oba stopera, a isto radi i Neymar. Visokom postavkom i polupozicijom telom zatvara pas na Rukavinu a takođe može iskočiti na desnog stopera ukoliko Gabriel ispadne.

Brazil je ovu grupu prošao ipak bez većih problema. Čak i da nisu dali gol Costa Rici u nadoknadi, ova pobeda bi ih odvela na prvo mesto. Delovalo je da ni u jednom trenutku nisu zabrinuti za svoj status u grupi i da su potpuno ubeđeni u svoj kvalitet. Prvih 20 minuta protiv Švajcarske i poslednjih 20 minuta protiv Srbije pokazali su svetu koliko oni mogu. A mogu puno, zaista puno. A tek su u drugoj brzini.

Ivan Stojković

Нема коментара:

Постави коментар