понедељак, 18. јун 2018.

Ronaldovo remek delo poništilo passenacio

Derbi verovatno kompletne prve runde na Svetskom prvenstvu odigrano je već drugog dana prvenstva, a u njemu su se sastali Španija i Portugal. Bivši evropski i svetski prvak, generacija na svom izmaku koja je španskom fudbalu podarila zlatne trenutke i svetu prikazala neke od najlepših utakmica u istoriji postojanja ove igre protiv aktuelnog evropskog prvaka i Cristiana Ronalda. Utakmica nije razočarala, naprotiv, predstavljala je pravi klasik i podarila nam pregršt sjajnih poteza i zanimljivu taktičku bitku na terenu.
Postave:

PORTUGAL




ŠPANIJA

1)Portugal u defanzivnom bloku 
Od samog početka bila je jasna namera Fernanda Santosa. U 442 srednjem bloku primarni cilj je bio zatvoriti prostore oko Busquetsa. Uskom postavkom napadača ili klasičnim preuzimanjem od strane Guedesa, Busquets je bio primaran fokus prve linije portugalske odbrane, što je veznjacima Moutinhu i Carvalhu davalo mogućnost da nešto širom postavkom budu bliže Kokeu i Iniesti ne dozvoljavajući da ih protivnik ljuljanjem sa jedne na drugu stranu navlači i oslobodi nekog od njih dvojice i da im vreme na lopti.
Ronaldo i Guedes uskom postavkom zatvaraju protok lopte, dok su William Carvalho i Moutinho razdvojeni jedan od drugog dovoljno blizu Inieste i Kokea kako bi uspostavili momentalan pritisak na loptu. Vidimo i da je Carvalho dovoljno blizu da pokrije Ronalda  i Guedesa i iskoči na Busquetsa ukoliko lopta prođe ka njemu, a u tom slučaju je Bruno dovoljno blizu da pokrije Williama i preuzme Kokea, čime bi se napad dalje usmerio ka Nachu, što je verovatno i najbezopasnije rešenje za Portugal. Sjajna pokrivanja i postavka vredna pažnje.
Sjajnim pomicanjima Španija se sa boka usmeravala uglavnom unazad. Krilo na lopti bi pritiskalo loptu što bočnima nije davalo dovoljno prostora na lopti, a dva napadača i ostatak veznog reda bi sjajnim pomicanjima potpuno zatvorili mogućnost igre u sredinu.

2)ŠPANIJA OPTEREĆUJE LEVU STRANU
Fernando Hierro se odlučio za jako fluidan 433 sistem. Isco i David Silva na krilima, samo formalno, zapravo su bila unutrašnja krila koja su kretnjama u sredini pokušavala da izazovu haos u odbrani Portugala i stvore dodatnu konekciju na lopti i brojčanu superiornost. Fokus je potpuno bio na levoj strani, gde su Iniesta, Alba i Isco rotacijama u trouglu zbunjivali protivnika i stvarali višak. Uvek bi im se dodavao bar još jedan igrač, Costa ili Silva najčešće čime bi potpuno prepunjavali tu stranu i stvarali višak.
Izuzetno jaka konekcijska mreža na levoj strani pokušavala je Španiji obezbediti brojčanu superiornost i dovoljno konekcija za progresiju. Premda su uspevali stvoriti nekoliko dobrih situacija iz ovakvih scenarija, često je dolazilo do zagušenja prostora na toj strani zbog prevelikog broja igrača na malom prostoru. Ipak, ako neko može na ovaj način igrati, u haosu i skučenom prostoru, to je Španija, pogotovo u ovakvom rosteru, sa 5 veznih igrača ekstra klase.



A na ovom videu snimljenom iz vazduha možete videti primer opterećenja leve strane i stvaranje viška kada se Iscu, Iniesti i Albi pridodao Costa i služio kao martinela za igru na trećeg čoveka.

3)IZBEGAVANJE SREDINE U POSEDU I VIŠAK NA BOKOVIMA
 Verovatno plašeći se kontranapada i znajući nedostatak konekcija u 424 koje je koristio u posedu, Santos je u momentima poseda lopte igru pokušavao da preseli na bočne pozicije, najčešće na levu stranu gde su se Brunu Fernandesu pridodavali Ronaldo i Guerreiro. Čilj je bio stvoriti 3v2 situaciju na toj strani ili vezati beka i stopera kako bi Ronaldo mogao loptu primiti između linija u noge.
Situacija koja je dovela do penala jasno je pokazala to. Portugal izbegava sredinu i preskače prve dve linije španske odbrane i seli loptu na levu stranu gde Portugal ima čist višak. Lopta se odigrava Ronaldu u noge, koji se licem okreće golu, a tada se stvari uglavnom ne završe dobro po protivnika.

4)NARUŠAVANJE BALANSA
Loš spacing Šanije morao je za posledicu imati neki disbalans. Portugal je u prvih 20 minuta imao tri čiste situacije za kontranapad i šansu da vodi 2-0 u uvodnim minutima. Previše igrača na levoj strani davala je nemogućnost igre na kontra strani gde praktično nije bilo nikog. Silva i Costa često su dolazili levo a Nacho je dubljoim postavkom pokušavao dati balans što je za posledicu imalo nedostatak širine u igri Španije.
Gotovo kompletna ekipa se nalazi na levoj strani i Nacho u pokušaju da da širinu na suprotnoj strani ostavlja prostor iza sebe nebranjenim. Problem je što nakon eventualne promene Nacho nema nikakvu konekciju, a takođe niko nije u mogućnosti da brani prostor iza lopte što Piquea i Ramosa ostavlja na vetrometini.
Po osvajanju lopte Portugal uvek traži Ronalda, što je i logično. Nedostatak balansa i igrača iza lopte tera Piquea na iskakanje i iza njega ostavlja autoput.
Ronaldo sjajno ostavlja loptu Guedesu i napada ogroman prostor koji Španija ostavlja iza svojih leđa.

5)PASSENACIO 
Nakon gola Nacha i vođstva od 3-2 Španci na svoj prepoznatljiv način pokušavaju da zatvore utakmicu. Beskonačnim dodavanjima, stilom u medijima poznat kao passenacio, Španci beskonačnim dodavanjima pokušavaju da zatvore utakmicu. Ulaskom Thiaga umesto Inieste, Španci velikim brojem igrača u sredini pokušavaju da potpuno iskontrolišu ritam i brojčanim nadjačavanjem obezbede sebi konekcije na lopti i mogućnost pasiranja u nedogled.
Dva beka daju širinu, stoperi kontrolišu prostor iza lopte, a pet veznih igrača u sredini potpuno prepunjavaju sredinu terena i brinu se da svaki igrač na lopti ima 3 ili 4 rešenja što posed dovodi u mirnu luku i tačku maksimalne stabilnosti. I sve je išlo po planu, a onda se ukazao Ronaldo.

6) CRISTIANO
Iako je potpisniku ovih redova istinski genij Lea Messia nešto što ga izdvaja od svih, nemoguće je ne priznati Ronaldovu istinsku vrednost, koji na posve drugi način od argentinskog madjioničara impresionira fudbalsku javnost. Uz LeBrona Jamesa verovatno najspremniji sportista današnjice, njegov raznovsrtan način postizanja golova impresionira iz utakmice u utakmicu. Čovek ima 33 godine, a izgleda kao da mu je 10 manje. Radovi najpoznatijih vajara iz antičke grčke imala su slabije izvajane figure od Ronaldovog tela, dok su njegove brzinske sposobnosti i dalje neverovatne. One ne da ne opadaju, nego se čini kao da samo idu gore. Top u obe noge, dominantna igra u vazduhu i dominacija u svakom duelu čine ga strahom i trepetom za svakog odbrambenog igrača na planeti. Ne želim ovde ulaziti u dalju raspravu oko toga da li je bolji Ronaldo ili Messi. Prepustiću svakom da odluči za sebe, stvar ukusa i lične aspiracije i to treba poštovati. Jednostavno treba uživati, živimo u eri u kojoj smo u mogućnosti da gledamo takva dva igrača. Igrača koji su svoju lošu utakmicu verovatno poslednji put odigrali u pionirima.

Ivan Stojković

Нема коментара:

Постави коментар