среда, 27. јун 2018.

El Maestro utišao balalajku

Uruguay i Russia nadmetali su se u poslednjem kolu odlučivajući u međusobnom duelu o tome ko će u osminu finala sa prvog, a ko sa drugog mesta. Znajući da ih tamo čekaju najverovatnije Španija i Portugal, uz takođe nepoznanicu sa kojeg mesta, upitno je koliko bi se eventualne kalkulacije isplatile. Ipak, selektor Rusije Cherchesov odlučio je da odmori svog ponajboljeg igrača u prva dva kola Golovina i startnog desnog beka Maria Fernandesa, dok je Tabarez odlučio da Godinov partner iz odbrane Gimenez bude odmoren za osminu finala, te je na njegovo mesto uskočio Coates.
Fantastičnom igrom i vođenjem utakmice od strane popularnog El Maestra, Uruguay je uverljivom pobedom zauzeo prvo mesto u grupi i izabrao sebi drugog iz grupe B, a to je ispostaviće se kasnije, bio Portugal.

1)PROMENA SISTEMA
U odnosu na prve dve utakmice, kada je Uruguay igrao u čistih 442, protiv Rusije je Tabarez pripremio 4312 sistem sa rombom u sredini koji je za cilj potpunu dominaciju centralnim zonama, što u igri bez lopte, što u posedu. Takođe, puno je pomogao u neutralisanju kontranapada (Rusi jako kompaktnom igrom u odbrani imaju 6 igrača u sredini po oduzetoj lopti) te kontroli druge lopte Rusa koji ulaskom krila unutra pokušavaju dobiti na brojčanoj superiornosti.
Postavka na terenu reprezentacije Uruguaya u 4312.

2)KONTROLA SREDINE U IGRI BEZ LOPTE
Rombom u sredini i sa dva napadača ispred romba Uruguay je potpuno zatvorio Rusima igru kroz sredinu i mogućnost bilo kakvih odigravanja u centralne zone i mogućnost distribucije lopte prema završnoj trećini terena. Na taj način, stoperi Rusije su usmeravani na igru prema bočnim pozicijama odakle su ili mogli samo unazad ili su im bile odsecane sve opcije za odigravanje.
Struktura Uruguaya u sredini bila je takva da je uvek zatvaral dodavanja u sredinu prema veznjacima Gazinskom i Zobninu, dok su napadači pozicijom tela zatvarali brza dodavanja po podu ka bekovima, što je forsiralo vazdušne lopte, koje puno duže putuju i daju vremena Uruguayu da se pomakne prema lopti.
A ukoliko bi se lopta preselila na bok, Uruguay bi čekao u zamci. Osmica na strani lopte iskače na beka, dok ostatak ekipe odličnim pomicanjima zatvaraju najbliže opcije za odigravanje. Laxalt, Torreira i Betancourt zatvaraju pas u dubinu i širinu a Cavani pozicijom tela zatvara pas na stopera.
Ukoliko bi se slučajno otvorila lopta ka sredini, napadači bi spuštanjem zatvarali taj pas i usmeravali pas unazad prema stoperima. Suarez ovde prepoznaje situaciju i spušta se da zatvori pas na Gazinskog puštajući pas unazad. Ekipa se sjajno pomera prema lopti i izvrsnom defanzivnom geometrijom ima višak u zoni lopte ne dozvoljavajući igru u dubinu.

3)KONTROLA POSEDA
Rusi su defanzivno jedna od najboljih ekipa turnira. Odličnih 442 koji se karakteriše izvrsnom horizontalnom kompaknošću ima za cilj zatvoriti sredinu. Tako dva napadača uskom postavkom imaju zadatak zatvoriti lopte od stopera ka veznima. Da je Uruguay kao u prve dve utakmice igrao sa dva vezna igrača u sredini, Rusi bi to sa napadačima lako zatvorili. Ovako, Tabarez je u strukturi ostavio u sredini strukturu 1-2, gde je Torreira na poziciji šestice terao napadače Rusije da uskom postavkom zatvore pas prema njemu ostavljajući čista dodavanja prema osmicama Nandezu i Vecinu.
Rusi drže odličnu kompaktnost i sa dva špicablokiraju ulaz u sredinu, ali nakon navlačenja i promene na daljeg stopera dalja osmica je uvek bila otvorena, a ovde Coates ima čist pas na Nandeza. Rusi su to neutralisali uskom postavkom krila koja bi uvek iskakala na osmice pa su niski bekovi, pre svega Caceres, bili igrači preko kojih se tražila dubina.
Uruguay otvara napad i bekovi daju širinu. Dva napadača i Cheryshev su zatvorili sredinu i lopta se seli na bok. Cheryshev iz ove pozicije ne može telom zatvoriti bok već sredinu i Nandez to prepoznaje i kretnjom na bok daje opciju u dubinu, krećući se tako da mu telo bude otvoreno prema terenu, a ne prema aut liniji. Ovo je uglavnom teralo bekove na iskakanje prema Nandezu, a to je nudilo druge stvari:
Nakon kretnje Nandeza otvorena je lopta od Caceresa na bok pa Kudryashov iskače da kreira 2v2. To ostavlja Suareza u izolaciji sa stoperom od koga je svakako za klasu kvalitetniji i ovo predstavlja čistu prednost za Uruguay.

4)POTPUNA KONTROLA SA IGRAČEM VIŠE
Nakon što je Smolnikov nakon dva žuta kartona morao na tuširanje, bilo je jasno šta nas čeka. Uruguay je mirnim posedom šetao rusku odbranu sa jedne na drugu stranu, vezivajući ogroman broj dodavanja i posedom kontrolišući situaciju.
Neretka situacija nakon crvenog kartona za Smolnikova. Cavani i Nandez daju širinu sa bekovima dodatno šireći odbranu Rusije i terajući je na više pomeranja i veću kontrolu prostora. Rusi su i dalje pokušavali da zatvore centralne zone, a Uruguay je ovim dobio neophodan "U oblik" u posedu čime je mogao da nemilice kruži sa loptom.

Potpuno zaslužena pobeda Uruguaya, kreirana izvrsnom postavkom Oscara Tabareza. Uruguay je jedina ekipa u dosadašnjem toku turnira koja nije primila gol i jedno je sigurno, sa njima niko neće lako izaći na kraj.

Ivan Stojković

Нема коментара:

Постави коментар